Zlaté československé ručičky 

Kdo pravidelně čte moje články, tak si jistě vzpomene na článek “Dobré tipy na jídlo a zajímavé rady z Nového Zélandu”. Psala jsem v něm o místě Oakura, kde jsme před rokem našli tu nejlepší pizzu na Novém Zélandu. 

Black sand pizzeria. Takový je název pravé italské pizzerie, kterou provozuje slovenský chlapík jménem Martin. Pizzerii jsme před rokem našli úplně náhodou. 

Zrovna jsme odjížděli z národního parku Egmont a potřebovali jsme někde vyhodit recyklovatelný odpad. Náhodou jsem narazila na toto místo, kam jsme přijeli a pro mého kluka to byl přímo ráj na zemi. Z jedné strany silnice skatepark a z druhé strany zase krásná pláž s černým pískem a pěknými vlnami, které vybízely k surfování. Jak říkám, pro mého kluka ráj na zemi. Ten den jsme se tam rozhodli zůstat a trochu si odpočinout. 

Jenomže jsme dostali hlad a náhodou jsme zjistili, že tam byla právě tato pizzerie. Když jsme vešli dovnitř, objednali jsme si pizzu a servírka se nás zeptala: “Where are you from?” (Odkud jste?) a my odpověděli, “from Czech Republic (z České republiky). Když nám na to odpověděla, že její šéf, který tuto restauraci provozuje je slovák. A tak se zrodilo nové přátelství mezi Čechy a Slováky na Novém Zélandu.

S Martinem jsme se zoznámili a ještě ten večer jsme dlouho po zavíračce společně pokecali u piva. Nakonec jsme v Oakuře zůstali zhruba 4 dny. Než jsme odjížděli, slíbili jsme Marťasovi, že se tam určitě vrátíme. 

Dneska je to rok a my jsme znovu na místě činu. Zase si dáváme tu nejlepší pizzu na Novém Zélandu, a k tomu ochutnáváme novinku, na které Marťas dlouho pracoval a zdokonaloval. Plněné donuty. Jak my to ale známe z Česka, koblížky. 

Když jsme se o tom s Marťasem bavili, zmínila jsem se mu, že jsme byli celou zimu v Gisborne zásobeni výtečnými plněnými donuty. Na to mi ale Marťas řekl, že až ochutnám ty jeho, budou ty nejlepší, které jsem kdy jedla. Pokud budou nejlepší, mám povolení o nich napsat do článku, pokud ne, Marťas to bude muset vylepšit. A jak to dopadlo? Dala jsem Marťasovým donutům 11 z 10 a proto je doporučuji Vám všem, kteří zde budete projíždět, zastavte se na ně. 

Donuty (koblížky) jsou vláčné, dozlatova osmažené, z části nakrojené, a dle vašeho výběru můžete ochutnat nutellový, citronový nebo jahodový krém. Navíc jsou posypané buďto skořicí nebo cukrem. Mňam. A kdy je tu najdete? Každou sobotu a neděli u Black Sand Pizzeria v malém modrém a pojízdném Bomboloni. Tak neváhejte přijít co nejdřív, aby na vás ještě nějaké zůstaly.