Zdravá kakaová bomba podle „Jíme zdravě“
Inspiraci pro dnešní dezert jsem čerpala z internetových stránek https://jimezdrave.cz, kde občas nahlédnu, když mi dojdou nápady, co uvařit nebo upéct.
Jelikož jsem s přítelem v Gisborne, kde jsme krátkou dobu sbírali jablka, vzali jsme si nějaké i pro sebe domů. Jenomže jsme jich vzali tolik, že jsme je začali rozdávat a i přesto nám jablka začala lézt i ušima.
Na webových stránkách „Jíme zdravě“ jsem narazila na recept, který obsahoval jablka, a který vypadal hodně lákavě.
Po přečtení receptu jsem usoudila, že to nebude žádná dřina a recept vyzkouším.
Nejenže je recept opravdu jednoduchý, výsledek vypadá dobře, ale ještě lépe chutná.
Takže se dáme do toho.
Co budeme potřebovat na 8 porcí?
Korpus:
- 2 větší mrkve
- 2 střední banány
- 2 středně velká jablka
- 250 g jemných ovesných vloček
- 4 lžíce holandského kakaa
- 3 lžíce javorového sirupu
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 100 ml vody
- kousek másla (na vymazání formy) – pokud nemáte tuhý kokosový olej
- strouhaný kokos (na vysypání formy)

Poleva:
- 2 střední banány
- 4 lžíce holandského kakaa

Ostatní:
- kulatá forma
- pečící papír
- tyčový mixér
Postup:
Nejprve si očistíme mrkve, které najemno nastrouháme a odstraníme z nich přebytečnou šťávu.
2 banány oloupeme, ze 2 jablek odstraníme jadřince a společně rozmixujeme na kaši. Posléze přidáme k nastrouhané mrkvi. Pozn. jablka a banány jsem nemixovala všechny najednou, ale postupně z důvodu malé nádoby.
Dále rozmixujeme vločky na jemnou mouku, kterou přidáme do těsta.

Poté přidáme holandské kakao,

javorový sirup,

kypřící prášek do pečiva, 100 ml vody a vypracujeme těsto. Po vypracování těsta vyhřejeme troubu na 180 °C.
Spodek formy vyložíme pečícím papírem, okraje vymažeme kouskem másla a vysypeme strouhaným kokosem.

Formu s těstem vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C, 45 minut.

Mezitím, co se nám peče korpus, si připravíme polevu. 2 zbylé banány oloupeme, rozmixujeme a přidáme holandské kakao.
Až máme korpus hotový a vychladnutý, potřeme ho připravenou polevou.
Dezert můžeme podávat k odpolední kávě například se zmrzlinou nebo javorovým sirupem.

Děkuji za inspiraci „Jíme zdravě“ a Vám přeji dobrou chuť 🙂