Jednoduchý ovocný koláč, který zvládne každý
Rozhodla jsem se s Vámi sdílet tento jednoduchý ovocný koláč, protože je opravdu jednoduchý, zvládne ho každý, můžete si na něj dát ovoce jaké máte rádi, a navíc výborně chutná.
Tento recept začala dělat moje babi, potom moje mamča, no a nakonec i já.
Recept mi poslala mamča, protože jsem tady na Novém Zélandu chtěla donést aspoň něco málo ze svého domova.
Tak se do toho dáme.
Na těsto budeme potřebovat tyto suroviny.
- 200g polohrubé mouky
- 50g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- 100g másla (změklé)
Náplň:
- ovoce
- 1 vanilkový puding
Posypka:
- 50g másla
- Cukr
- Mouka
Ostatní:
- pečící papír
- Forma
Postup:
Ve velké míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidáme vejce a změklé máslo (pokud nemáte máslo změklé, dejte jej na pár vteřin do mikrovlnky). Poté rukou vypracujeme těsto.
Podle toho jakou máme formu (já teď nejčastěji používám kulatou), vyložíme ji pečícím papírem. Ve výsledku se s koláčem lépe manipuluje. Rukama těsto rozprostřeme do všech okrajů formy a poté ho na pár místech propícháme vidličkou.
Jelikož tu teď máme sezónu Feijoí, a mám je zadarmo, zvolila jsem si toto ovoce. Vy si ale můžete vybrat, jaké máte rádi. Jablka, hrušky, červený rybíz, borůvky a další.
Ovoce očistíme, připravíme a smícháme jej s vanilkovým pudingem. Náplň nalijeme na korpus.
Kdo nemáte rádi posypku, koláč můžete péct bez něj a na závěr ho posypat cukrem. Kdo ji ale máte rádi, je jednoduché si ji připravit.
Rozpustíme si máslo, přidáme podle chuti cukr a na závěr mouku. Mouky přidáváme tolik, aby se posypka sypala.
Korpus s ovocem posypeme, a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, přibližně 20-25 minut.
Koláč vytažený z trouby necháme pořádně vychladnout, poté nakrájíme na trojúhelníky a můžeme podávat.
Feijoa:
- je bohatá na vitamín C, B, E, K,
- a také obsahuje minerály Vápník, Hořčík,
- a železo.
Dobrou chuť 🙂