Zdravá kakaová bomba podle „Jíme zdravě“

Inspiraci pro dnešní dezert jsem čerpala z internetových stránek https://jimezdrave.cz, kde občas nahlédnu, když mi dojdou nápady, co uvařit nebo upéct. 

Jelikož jsem s přítelem v Gisborne, kde jsme krátkou dobu sbírali jablka, vzali jsme si nějaké i pro sebe domů. Jenomže jsme jich vzali tolik, že jsme je začali rozdávat a i přesto nám jablka začala lézt i ušima. 

Na webových stránkách „Jíme zdravě“ jsem narazila na recept, který obsahoval jablka, a který vypadal hodně lákavě. 

Po přečtení receptu jsem usoudila, že to nebude žádná dřina a recept vyzkouším.

Nejenže je recept opravdu jednoduchý, výsledek vypadá dobře, ale ještě lépe chutná.

Takže se dáme do toho.

Co budeme potřebovat na 8 porcí?

Korpus:

  • 2 větší mrkve
  • 2 střední banány
  • 2 středně velká jablka
  • 250 g jemných ovesných vloček
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 100 ml vody
  • kousek másla (na vymazání formy) – pokud nemáte tuhý kokosový olej
  • strouhaný kokos (na vysypání formy)

Poleva:

  • 2 střední banány
  • 4 lžíce holandského kakaa

Ostatní:

  • kulatá forma
  • pečící papír
  • tyčový mixér

Postup:

Nejprve si očistíme mrkve, které najemno nastrouháme a odstraníme z nich přebytečnou šťávu.

2 banány oloupeme, ze 2 jablek odstraníme jadřince a společně rozmixujeme na kaši. Posléze přidáme k nastrouhané mrkvi. Pozn. jablka a banány jsem nemixovala všechny najednou, ale postupně z důvodu malé nádoby.

Dále rozmixujeme vločky na jemnou mouku, kterou přidáme do těsta.

Poté přidáme holandské kakao,

javorový sirup,

kypřící prášek do pečiva, 100 ml vody a vypracujeme těsto. Po vypracování těsta vyhřejeme troubu na 180 °C.

Spodek formy vyložíme pečícím papírem, okraje vymažeme kouskem másla a vysypeme strouhaným kokosem.

Formu s těstem vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C, 45 minut.

Mezitím, co se nám peče korpus, si připravíme polevu. 2 zbylé banány oloupeme, rozmixujeme a přidáme holandské kakao.

Až máme korpus hotový a vychladnutý, potřeme ho připravenou polevou.

Dezert můžeme podávat k odpolední kávě například se zmrzlinou nebo javorovým sirupem.

Děkuji za inspiraci „Jíme zdravě“ a Vám přeji dobrou chuť 🙂